«Blaff» i toaletter på Stortinget T-bane
– et intervju med Emma Lomell

By Nora Elise Stemland

21. september åpnet Emma Lomell, Mathias Emil Ugedal Riis og Eivind Kristiansen et pop-up-galleri i de nedlagte arkitekttegnede toalettene på Stortinget T-banestasjon. Som unge kunstnere, uten kunstutdanning, lager de en egen plattform for å stille ut og selge arbeidene sine. Jevnlig gjennom historiens gang ser man at kunstnere som ikke får plass hos de etablerte galleriene setter opp egne utstillinger. I 1863 ble De refusertes salong (Salon des refusés) for første gang arrangert i Paris, for kunstnere som ikke fikk stille ut på  Parissalongen.
I 2013 ble det arrangert en lignende utstilling i Oslo, med refuserte verk fra Høstutstillingen samme år. På denne måten kan utstillingen på toalettene på Stortinget sees som en del av en større tradisjon. Jeg tok en prat med Lomell, som ønsker å stille noen av de samme spørsmålene med sin utstilling, som det de refuserte kunstnerne i både 1863 og 2013 gjorde; Hva er ekte kunst?
Og hva er det som bestemmer om man er kunstner?


 

Lomell tar imot noen av de første som har tatt turen til de ellers glemte toalettene på Stortinget T-banestasjon fredag kveld. Hun forteller at hennes bidrag i utstillingen er analoge fotografier, mens Kristiansen stiller ut malerier og Ugedal Riis stiller ut abstrakt-ekspresjonistiske arbeider produsert på iPhone.

«Vi ønsker å stille ut på uortodokse steder, også var det en utstilling her i fjor med kunstneren Frimann. Mathias [E. Ugedal Riis] var på denne og synes lokalet var kjempekult. Vi kontaktet utleier og fikk komme og se på det. Da ble vi alle egentlig helt frelst. I mellomtiden har det blitt brukt som lager til kiosken som er tilknyttet T-banestasjonen. Heldigvis var det ikke noe problem å fjerne det når vi skulle leie her. Det har vært en del jobb med å vaske det da,  siden det kommer inn en del støv fra jernbanen!»
 

Dere har gjennomført samme konsept før?

«Ja, i 2016 leide vi et tomt butikklokale i Tøyengata som vi driftet som et galleri i en uke. I fjor leide vi en eksentrisk garasje på Rodeløkka. Første gang solgte vi akkurat nok til å gå i overskudd og vi hadde det veldig gøy med å styre vår egen gallerivirksomhet, så vi ønsket å gjøre det igjen. Det var vel Eivind [Kristiansen] som startet prosjektet. Han hadde malt lenge, men ikke gått på skole. Jeg tror han tenkte «Er jeg kunstner, selv om jeg ikke har gått på skole?». Og at måten å finne det ut på var å prøve å stille ut. Dette er første gang jeg stiller ut, tidligere har jeg bare hjulpet til med å arrangere og jobbet mer som en kurator.»

 

Hva gjorde at du valgt å stille ut i år, og ikke tidligere?

«Jeg har holdt på med analog-foto lenge, men det er en slags prosess å spørre seg selv om kunsten din er noe andre er interessert i å se. Det er et steg som jeg ikke har vært helt klar for å ta før nå. I fjor spurte også venner og familie hvorfor jeg ikke stilte ut sammen med Mathias og Eivind. Da forsto jeg at det kanskje var tid for at jeg også skulle vise frem kunsten min.»

 

Dere har kalt utstillingen «Blaff». Hvorfor det?

«Første året kalte vi pop-up-galleriet «Døgnfluen», og i fjor kalte vi det «Midlertidig» – så det er et gjennomgående tema. Det viser til at dette er pop-up-gallerier, som ikke varer så lenge. Vi har sett etter lettfattelige norske ord som er fengende. Det er lett og det kan være morsomt å finne et mystisk, litt pretensiøst navn, men vi ønsker å holde det litt nede på jorda og bruke norske ord som de fleste kjenner. Jeg liker spesielt «Blaff» selv.»

 

Har dere et mål for utstillingen?

«Det er jo gøy å få solgt litt, men det er ikke det som er det viktigste. Vi ønsker å stille spørsmål; Hvem er kunstnere, og hvem er publikum? Må man få solgt mye for å være kunstner - er det pengene det handler om? Hva er ekte kunst? Hvem og/eller hva er det som bestemmer om man er kunstner? I tillegg er det jo veldig gøy å i det hele tatt få trykket opp bildene sine, drive galleri og jobbe sammen med gode venner.»

 

Pop-up-galleriet er spennende både kunstnerisk og konseptuelt. Det er bare å glede seg til fortsettelsen; for disse unge kunstnerne viser at man kan få til mye når man tar sakene i egne hender. «Blaff» holder åpent fram til 5. oktober.

 

Åpningstidene er:

tir-fre: kl. 16.00 - 18.00

lør-søn: kl. 11.00 – 15.00


Event på Facebook: https://www.facebook.com/events/466623347193470/

1.jpg
3.jpg
2 Emma Lomell.jpg
Emma Lomell.jpg